Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(4)
Form of Work
E-booki
(3)
IBUK Libra
(3)
Książki
(1)
Status
available
(4)
only on-site
(3)
Branch
Wypożyczalnia
(4)
Czytelnia
(3)
Author
Brużewicz Szymon
(1)
Chojnacki Kazimierz
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gertig Henryk
(1)
Kiwerski Jerzy E
(1)
Wronkowski Zbigniew
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(3)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Genre/Form
E-booki
(1)
4 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 21, 19, 23, 22, 24, 20 (6 egz.)
E-book
In basket
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: - podstawowe pojęcia żywieniowe; - składniki odżywcze; - jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka, t. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego, t. 2. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami – lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 5237 (1 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 5236 (1 egz.)
E-book
In basket
Podręcznik jest wprowadzeniem do praktycznego stosowania rehabilitacji leczniczej z uwzględnieniem jej wieloaspektowego i interdyscyplinarnego charakteru. W poszczególnych rozdziałach omówiono m.in. pojęcia i założenia rehabilitacji oraz polskiej koncepcji rehabilitacji, a także problemy wykorzystania w fizjoterapii naturalnych procesów regeneracji, kompensacji i adaptacji ustroju. Poza tym w książce przedstawiono rozdziały poświęcone: historii rehabilitacji i fizjoterapii, znaczeniu ograniczonej aktywności ruchowej dla funkcji organizmu i roli fizjoterapii w zapobieganiu i leczeniu niekorzystnych następstw bezruchu. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów kierunku fizjoterapia
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 5187 (1 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 5186 (1 egz.)
E-book
In basket
Książkę przygotował zespół specjalistów z Instytutu Onkologii w Warszawie. Autorzy wyczerpująco omawiają najbardziej typowe objawy występowania nowotworów jelita grubego, przebieg choroby oraz metody jej skutecznego leczenia. Radzą, jak żyć po postawieniu diagnozy, po leczeniu operacyjnym i w czasie długotrwałej terapii. Wiele uwagi poświęcają także rehabilitacji pacjentów ze stomią oraz działalności poradni stomijnych w Polsce. Wszyscy zainteresowani znajdą w tej książce wyczerpującą wiedzę na temat choroby, która jest w dużym procencie przypadków uleczalna.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 5207 (1 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 5206 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again