17515
Book
In basket
Woda w żywieniu i jej źródła / pod redakcją Anny Brzozowskiej i Jana Gawęckiego. - Wydanie 2. - Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2015. - 148, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Woda jest drugim co do ważności determinantem życia. Bez niej człowiek może przeżyć najwyżej kilka dni, natomiast bez pokarmu – nawet kilka tygodni. Mimo to w rzadko którym podręczniku żywieniowym poświęcono wodzie więcej miejsca. Jeżeli już się o niej wspomina, to najczęściej w ograniczonym zakresie, przy okazji omawiania składników mineralnych pełniących funkcję elektrolitów. Jakkolwiek wszystkie rodzaje żywności zawierają mniejsze lub większe ilości wody, w książce zostały przedstawione jedynie woda pitna i płyny, które są w żywieniu jej głównymi źródłami i wpływają pozytywnie na bilans wody w organizmie. Oprócz wody pitnej są to: wody stołowe, źródlane i mineralne, soki owocowe i warzywne, mleko i napoje mleczne, bezalkoholowe napoje orzeźwiające, kawa i herbata spożywane w postaci naparów oraz produkowane przemysłowo zupy. Świadomie pominięto napoje alkoholowe, gdyż mino znaczącej zawartości wody wywierają one z reguły ujemny wpływ na bilans wodny w organizmie. Przy omawianiu poszczególnych źródeł wody oprócz podstawowych informacji towaroznawczych i technologicznych została także scharakteryzowana ich wartość odżywcza i prozdrowotna. [nota wydawcy].
Availability:
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 5325, 5326 (2 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 5324 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia strona [149].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again