17516
Book
In basket
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). Książka zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Availability:
Wypożyczalnia
All copies are currently on loan: sygn. 5182 (1 egz.)
Czytelnia
Copies are only available in the library: sygn. 5181 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Target audience note
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again